Verhoog de conversie van je webwinkel
Het conversiepercentage is een veel besproken punt. Het vertelt je iets over hoe efficiënt de funnel is van je webwinkel. Polaris Growth helpt e-commerce merken met het verhogen van de conversie op structurele basis.
Maar wat betekent dat? In dit artikel leg ik je uit wat conversie-optimalisatie inhoudt en waarom het belangrijk is voor jouw webwinkel.
Vind de zwakste schakel
Om uit te leggen hoe conversie-optimalisatie werkt, gebruik ik het voorbeeld van een file. Als er te veel auto’s zijn, ontstaat er een knelpunt. Je hebt dat vast wel eens meegemaakt: voor een ongeluk staat alles vast en na het ongeluk rijdt het opeens weer door.
Om een file op te lossen is het enige dat je kunt doen, het knelpunt vergroten/verbreden. Als er een baan extra open is in het knelpunt, dan los je daarmee de file op.
Dit klinkt misschien absurd, maar het heeft dus geen zin om een extra baan aan te leggen in het stuk na het knelpunt, want daar rijdt het verkeer goed door.
Hetzelfde geldt voor webwinkels. Je moet weten waar het knelpunt zit en daar alle aandacht op richten totdat het knelpunt ergens anders in je webwinkel funnel komt te liggen.
Conversie-optimalisatie werkt precies zo: het begint met data om te zien wat het zwakste punt is - waar de meeste mensen de funnel verlaten dus.
In dit voorbeeld zie je data van een webwinkel gevisualiseerd. 67% van het bezoek op landingspagina’s komt op een productpagina, 82% van het verkeer op een productpagina komt in de cart terecht.
Een overzicht met data geeft je inzicht: de zwakste schakel is hier van checkout naar transaction (51%). Dit is het laagste percentage en dat is dus het knelpunt.
We krijgen hier nog wel eens de vraag wat hier benchmarks zijn van ‘goede’ percentages. Neem contact met ons op en we geven aan waar je binnen de benchmark valt.
Een veelgemaakte denkfout bij webshop optimalisatie
Veel ondernemers maken hier echter een denkfout. “De productpagina is ook belangrijk, laten we daar beginnen”. Hoewel de PDP belangrijk is, is het momenteel niet het knelpunt. Als je in de situatie hierboven aan de productpagina zou werken, is dat hetzelfde als meer rijbanen toevoegen een kilometer voor het ongeluk (het knelpunt) van de file. Dat betekent simpelweg dat er nog meer mensen naast elkaar staan in de file en lost het probleem niet op.
De manier om naar e-commerce groei te kijken is dus om de zwakste schakel te vinden en deze op te lossen. Zodra een andere stap in de funnel de zwakste schakel wordt, verleg je de focus.
Het knelpunt vinden begint met data
Om de funnel met data te visualiseren, moet je het volgende doen:
- Stel Google Analytics in op je webwinkel
- Koppel de e-commerce data van je webwinkel
- Activeer enhanced e-commerce tracking in Google Analytics
- Stel de juiste filters in Google Analytics in voor schone data
Download hier de PDF met uitleg hoe je de Google Analytics instelt voor je webwinkel.
Conversie onderzoek om knelpunten te vinden
Een conversie onderzoek bestaat uit twee delen: kwalitatief en kwantitatief onderzoek. Kwantitatief data is een cijfermatig onderzoek van Google Analytics en je webwinkel data. Kwalitatief onderzoek is het interviewen van je klanten (en die van de concurrent!) om erachter te komen waarom je klanten kopen en welke problemen ze ervaren.
Voordelen van kwantitatief onderzoek
Het grote voordeel van kwantitatief onderzoek is dat het niet de mening van één persoon is, maar data van heel veel mensen. Je zoomt dus uit en ziet waar het knelpunt zit. De afbeelding van de funnel data hierboven is een begin van een kwantitatief onderzoek.
Voorbeelden van vragen die we beantwoorden
- Welke landingspagina’s werken het beste voor de verschillende verkeersbronnen? Soms werkt een landingspagina totaal niet voor Facebook of Instagram verkeer en kost dat veel geld
- Op welke apparaatcategorie (mobiel/desktop/tablet) zitten de meeste klanten?
- Wat is de conversie per browser, per schermresolutie of besturingssysteem?
- Welke landen, regio’s en steden converteren het beste?
- Op welke pagina’s vallen de meeste mensen uit?
- Welke producten worden veel bezocht, maar niet gekocht?
- Wat zijn de top 10 zoekwoorden in je webwinkel?
Wil je hier meer over weten? Download de Shopify Conversie Checklist waarin Omar aan de hand van stappenplannen en printscreens uitlegt hoe jij hier zelf mee aan de slag gaat.
Voordelen van kwalitatief onderzoek
De data vertelt ons waar het knelpunt zit, maar nog niet waarom er een knelpunt zit. Je klanten delen iedere dag met jou waarom ze niet kopen. De vragen komen alleen impliciet binnen als vragen op de klantenservice.
Iedere supportvraag is een verborgen conversie-tip van je klanten. Het is aan jou om erachter te komen welke lering je kunt trekken uit het gesprek of de e-mail.
Eén van de eerste meetings die we hebben in een conversie-onderzoek is met mensen van de klantenservice. Polaris Growth maakt de vertaalslag van vragen van klanten naar inzichten om de conversie te verhogen. Benieuwd welke vragen we stellen?
Download onze checklist met vragen aan support.
Door kwalitatief en kwantitatief onderzoek te combineren, krijg je inzichten over de knelpunten van je webwinkel. Waar lopen klanten tegenaan? Wat is onduidelijk?
Verbeter de pagina’s van je webwinkel
Iedere webwinkel heeft template pagina’s, zoals een categoriepagina en een productpagina. Om deze pagina’s te verbeteren hebben we meerdere handleidingen gemaakt:
- Verbeter de homepage
- Verbeter de categorie pagina’s
- Verbeter de product (PDP) pagina’s
- Verbeter de Cart
- Verbeter de checkout