Interview met oprichter Jo-Ann van Cycle Care
Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam Jo-Ann Dietz. Ik ben 24 jaar oud en co-founder van Cycle Care. Cycle Care is een platform voor de moderne vrouw waar ze alles kan vinden over vrouwelijke gezondheid en seksualiteit.
We zijn het bedrijf deels gestart uit persoonlijke ervaring. Er wordt veel content gemaakt over deze onderwerpen, maar dan met name vanuit een entertainment perspectief. Het nadeel daarvan is dat je als vrouw vaak denkt niet serieus genomen te worden of dat je de enige bent met een vraag of probleem met je lichaam. Dat zorgt voor veel schaamte over deze onderwerpen en dat heeft grotere consequenties dan je in eerste instantie zou denken. Een onderbelicht probleem is bijvoorbeeld dat vrouwen met bepaalde lichamelijke vragen te lang doorlopen. Of je kunt online geen antwoord op je vraag vinden en durft niet naar de huisarts te gaan.
Met Cycle Care creëren we een toegankelijk online platform zonder schaamte, waar je antwoorden vindt op vragen over je lichaam als vrouw. Al onze content wordt gecheckt door hoogstaande medische experts. Zo weet je dat de informatie klopt, omdat het medisch onderbouwd is. Op het platform willen we, door een community op te bouwen, ook laten zien dat je niet alleen bent. Het is belangrijk dat vrouwen zich bewust worden van hun eigen lichaam. Alleen dan kun je goed voor jezelf zorgen en aan de bel kan trekken als je merkt dat er iets aan de hand is. Ons bedrijf is gebaseerd op ‘learn & shop’. Informatie en kennis staat bovenaan, maar we verkopen ook producten waar vrouwen zich goed bij voelen en waarmee je optimaal voor je lichaam kunt zorgen. Op dit moment zitten we in een ontdekkingsfase, voornamelijk om de doelgroep nog veel beter te leren kennen. Vrouwen van elke leeftijdsgroep lopen tegen dezelfde onzekerheden aan, wat betreft deze onderwerpen. We zijn er voor je vanaf de eerste keer dat je seks hebt totdat je gedag zegt tegen de menopauze. Of jij nou je lichaam ontdekt of herontdekt, bij Cycle Care kan jij met al jouw vragen terecht.
Wat zijn de groei-doelstellingen voor 2020?
Onze overkoepelende doel is om het nummer één platform te zijn voor de moderne vrouw over vrouwelijke gezondheid en seksualiteit. Er zijn nog niet zoveel spelers die dit op deze manier insteken. Het is een missie waar we op uit zijn. Voor jezelf en je lichaam zorgen is ontzettend belangrijk. Een van de doelen van dit jaar is om onze community te blijven verrassen met nieuwe content die medisch klopt en interessant is. We willen dat op een moderne manier neerzetten, zodat de schaamte achterwege gelaten kan worden en het leren over en goed zorgen voor jouw lichaam overblijft. Daarnaast willen we ook groeien qua omzet en team. Het belangrijkste is echter om onze doelgroep optimaal te kunnen bedienen. Dat is het fundament waar we alles op bouwen. Alleen dan kunnen we het platform voor iedere vrouw worden. Dit proces kost tijd en is een investering voor de lange termijn.
Wat zijn je grootste uitdagingen bij groei?
Het optimaal bedienen van onze doelgroep. We willen de klant-ervaring persoonlijk houden en toch een brede doelgroep aanspreken. Dat betekent dat je content moet maken die verschillende doelgroepen raakt. Dat is soms lastig. Als je bijvoorbeeld schrijft over de menopauze dan haken jongere vrouwen wellicht af, omdat dit een onderwerp is waar zij (nog) niet over nadenken. Het is een kwestie van de balans opmaken wanneer wij over welk onderwerp content maken en met welke doelgroep er aanraking is. Daar testen we continu mee en leren we veel van. Soms verliezen we volgers of schrijven mensen zich uit. We testen alles door en baseren daar de contentstrategie op.
Daarnaast willen we binnen iedere doelgroep echt weten wat er speelt. Doelgroepen zijn bij ons ingedeeld in leeftijdsgroepen, maar ook levensfase, zoals het krijgen van kinderen. Daar spelen heel andere problemen. We willen goed begrijpen wat per doelgroep hun pijnpunten zijn, waar ze energie van krijgen en waar ze zich voor schamen. Op die manier kunnen we content maken die voor iedere lezer van grote waarde is.
Kun je iets vertellen over hoe je funnels opgebouwd zijn? Of hoe je marketing is ingericht?
Cycle Care is met name een contentplatform, maar we hebben ook een webwinkel. Onze funnels zijn gebaseerd op bezoekers die voor het eerst in aanraking komen met ons merk via onze content. Daarbij is het voor ons van belang het vertrouwen van de bezoeker te winnen. Dat doen we onder meer door de medische expert te vermelden die heeft meegewerkt aan een artikel. Op basis van goede content vinden bezoekers geleidelijk de webshop-pagina’s waar de conversie plaatsvindt. De marketingkanalen die we inzetten zijn gebonden aan onze doelgroepen. Om Millennials te bereiken gebruiken we af en toe Facebook en Instagram ads. Met name daar doen we veel experimenten met advertenties. Om een jongere generatie te bereiken zijn TikTok en Youtube interessanter. Daarnaast zetten we e-mailmarketing in, voor onze bestaande community.
Merk je dat bestaande kanalen verzadigd raken? Zie je kansen voor nieuwe marketingkanalen?
Natuurlijk zijn er kanalen die verzadigd raken. Zo hebben veel mensen een mening over Facebook advertenties. Voor Cycle Care heb ik bijvoorbeeld wel nagedacht of wij groots wilde inzetten op Facebook of niet. Maar dit marketingkanaal werkt voor ons en op deze manier kunnen we onze doelgroep goed bereiken. Als je verschillende marketingkanalen koppelt aan een specifieke doelgroep zijn er nog veel kansen te ontdekken. Op ieder kanaal benaderen we dus andere type vrouw. Pinterest en Facebook werken voor bepaalde doelgroepen juist heel goed, maar voor andere doelgroepen binnen Cycle Care weer helemaal niet. Wij kijken dan ook per doelgroep, leeftijdsgroep en levensfase binnen deze groepen hoe wij hen het beste kunnen bereiken.
Welke nieuwe trends zie je en wil je iets mee gaan doen? Of Waar liggen de kansen voor e-commerce in 2020?
Personalisatie met big data is onze ambitie. We zien enorme groeikansen door Artificial Intelligence in te zetten in de toekomst. Zo kunnen we het beste inspelen op de persoonlijke wens van verschillende type vrouw. Mijn persoonlijke droom is dat het platform op basis van jouw voorkeuren en profiel aanbevelingen kan doen van zowel content,producten en medische hulp. Een kans voor e-commerce partijen is het bouwen van een merk. Met name voor direct-to-consumer merken liggen hier kansen. Het merk vertaalt zich in grote brand pillars, maar ook in kleine details: zoals je tone of voice, de verpakkingen en zelfs het assortiment. Een andere trend is duurzaamheid. Dat is here to stay. We kijken daar serieus naar bij de productontwikkeling van Cycle Care. Onze producten moeten goed zijn voor je lijf, maar ook goed voor de planeet. Mijn mening is dat duurzaamheid niet direct in je marketing moet gebruiken, terwijl dit natuurlijk wel voor de hand ligt dit te doen. Het is een basisvereiste. Duurzaam is het nieuwe normaal. Producten moeten naar onze mening per definitie duurzaam geproduceerd worden.
Hoe ga je om met concurrentie?
Wij proberen onze concurrenten juist te omarmen. Ons overkoepelende doel is namelijk dat de moderne vrouw goed voor haarzelf zorgt en wij steunen haar daarbij. Echter zijn wij natuurlijk niet de enige die op deze missie zitten. Van je concurrenten kan je leren en ik ben ervan overtuigd dat je soms het bouwen aan dezelfde missie kan versterken door de koppen bij elkaar te steken met merken die aan hetzelfde doel werken. Of dit nou concurrenten zijn, of niet.
Hoe groot is je team en hoe stuur je je team aan?
We zijn momenteel met een team van 6 personen. Ik heb geleerd dat verschillende onderdelen van je bedrijf, zoals marketing, product-ontwikkeling, financiële afdeling goed moeten samenwerken. Dat je niet alleen op je eigen ‘eilandje’ werkt, maar goed op de hoogte bent van elkaars werk, dan profiteert iedereen daarvan. Open communicatie is daar belangrijk in. Zowel over de toekomstplannen, maar ook over uitdagingen van groei. Het is een cliché, maar je moet het als een team doen.
In hoeverre maak je gebruik van data?
We maken veel gebruik van data, in alle aspecten van het bedrijf. Je kunt denken aan data over hoe het platform functioneert, of de customer journey vloeiend verloopt ,prestaties van advertenties en inzichten over productontwikkeling. Door kwantitatieve data te gebruiken, krijgen we controle op groei. Het belangrijkste is echter om die cijfers om te zetten in inzichten. De ‘waarom’ achter de cijfers is wat telt. Bij Cycle Care ligt de focus om die reden ook meer op de kwalitatieve data: interviews met de doelgroep per telefoon en e-mail, surveys versturen en op straat mensen spreken. Veel startende bedrijven kijken alleen naar de cijfers, maar de kwalitatieve data is minstens zo belangrijk. Het een kan eigenlijk niet zonder het ander. Ook het verzamelen en analyseren helpt bij het begrijpen van de ‘waarom’ van je data. Vergeet dan ook zeker niet om als ondernemer met je klanten te blijven praten.
Wat voor tools gebruik je?
Qua data gebruiken we Tag Manager, Google Analytics en Hotjar. Contentful gebruiken we als content CMS. Zapier zetten we in om data tussen de systemen te delen. Voor GDPR consent gebruiken we Ibuenda. En Yotpo voor reviews.
Klaviyo zetten wij in voor e-mailmarketing. Dat werkt goed voor ons. In het verleden heb ik met Mailchimp gewerkt. Het minpunt van Mailchimp was voor ons het opmaken van good looking e-mail, terwijl dit essentieel is voor onze branding en community. In Klaviyo kan ik de email optimaal maken zoals ik dat wil en kan ik de data van verschillende campagnes secuur bijhouden. Al was dit aan het begin wel even zoeken.
Ik heb de Growth Hacking Traineeship bij The Talent Institute gedaan en daar veel geleerd over data. En wat het belang is van het testen en inzichten verzamelen. Dat heb ik vanaf het begin van Cycle Care gedaan en daar heb ik erg veel aan gehad.
Mijn tip: Baseer niets op aannames zonder te testen. Het is relatief makkelijk om te testen en de inzichten die je daarvoor terug krijg helpen je verder in het opbouwen van je bedrijf.. Dat is het belangrijkste: valideer je aannames. Iets denken te weten is niet hetzelfde als weten dat iets zo is. Een praktische tip? Doe interviews met jouw bestaande klanten om kwalitatieve data te verzamelen. Wanneer jij je bijvoorbeeld wilt oriënteren op het gebied van productontwikkeling is dit een quick & dirty manier om inzicht te krijgen in de behoefte van de klant.