Hoe laat je e-mail en SMS het best samenwerken in Klaviyo?

13/4/2023

Klaviyo
Geplaatst op:
13
April
,
2023
| Laatste update op:
23
August
,
2023

In Klaviyo kun je handig je e-mail en SMS flows en campagnes samen laten werken om je klanten nog effectiever te bereiken. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van SMS en e-mail, strategieën voor het gebruik van beide kanalen in een flow of campagne en tips voor hoe je deze strategieën kunt implementeren.

Voor- en nadelen van e-mail en SMS

E-mail en SMS hebben hun eigen voor- en nadelen en ze vullen elkaar aan wanneer ze samen worden gebruikt. Hieronder gaan we in op wat de sterke en mindere punten van beide kanalen zijn.

Voordelen e-mail

Het gebruik van e-mail ten opzichte van SMS heeft 3 belangrijke voordelen:

  1. Veel mensen zullen zich inschrijven voor e-mailmarketing
  2. Je kunt vaker e-mails versturen dan SMS’jes
  3. E-mail is gemakkelijker om mee te beginnen

Je kunt meer mensen bereiken en vaker e-mails versturen dan met SMS. Veel mensen aarzelen niet om hun e-mailadres te geven, vooral niet als het gaat om een merk waarin ze geïnteresseerd zijn. E-mails helpen je dus om direct een groot deel van je doelgroep te bereiken.

Doordat je vaker mailt dan SMS’jes verstuurt, stelt dit je in staat om regelmatig updates en informatie naar abonnees te sturen via een kanaal dat je volledig bezit. Je kunt op deze manier snel iteraties doen op basis van wat goed werkt bij jouw abonnees.

E-mail bestaat al lang en de meeste mensen zijn bekend met de beste praktijken voor het verzenden van e-mails (bijv. stuur geen spam berichten). Er zijn ook minder wetten met betrekking tot e-mail. Hierdoor kun je een breder scala aan content versturen en meer mensen bereiken dan met SMS. Over het algemeen is het dus makkelijker om met e-mail aan de slag te gaan, omdat er minder is om je zorgen over te maken.

Nadelen e-mail

De nadelen van e-mails zijn:

  1. Niet alle ontvangers lezen een e-mail
  2. Het duurt langer voordat mensen het bericht openen

Niet iedereen die je een e-mail stuurt, ziet je bericht. Een goed openingspercentage voor een e-mail is meestal 20%, wat betekent dat de meerderheid van de ontvangers je bericht misschien niet eens ziet.

Van degenen die de e-mail openen, doet één op de vijf mensen dat binnen 1 uur en opent de helft het binnen 6 uur. Het kan dus even duren voordat de resultaten binnenkomen.

Voordelen SMS

De voordelen van SMS zijn:

  1. Bijna alle ontvangers lezen SMS-berichten.
  2. Mensen die toestemming geven voor SMS zijn meestal meer betrokken bij jouw merk

Mensen kijken hun SMS'jes bijna onmiddellijk na ontvangst. Als je dus een urgent bericht wilt verzenden, is SMS de manier om dit te doen.

Daarnaast zijn degenen die zich aanmelden voor SMS-marketing van jouw bedrijf meestal meer geïnvesteerd in jouw merk dan de gemiddelde e-mail subscriber. Ze zijn een soort van VIP's waarmee je langdurige relaties kunt opbouwen.

Nadelen SMS

De nadelen van SMS zijn het tegenovergestelde van de voordelen van e-mail:

  1. Minder mensen zijn bereid om zich aan te melden voor SMS
  2. Je kunt niet zo vaak berichten versturen
  3. Er zijn meer wettelijke regels waaraan je je moet houden

Minder mensen zijn bereid om hun telefoonnummer te geven dan hun e-mail, dus de groei van je verzendlijst is trager.

Verder is het beter om niet te vaak SMS-berichten te sturen. Aangezien tekstberichten een melding op iemands telefoon opleveren, kunnen ontvangers je berichten dempen of zich uitschrijven als je te vaak berichten stuurt.

Ten slotte zijn er meer wettelijke zaken om je over in te lezen voordat je begint met het versturen van SMS. In Amerika en Canada is bijvoorbeeld bepaalde inhoud verboden voor SMS, zoals gokken of seks, haat, alcohol, vuurwapens en tabak (SHAFT).

Abonnees verzamelen

E-mail- en SMS-toestemmingen zijn officieel gezien gescheiden, dus je moet voor beide afzonderlijk toestemming verzamelen.

Gebruik een formulier met meerdere stappen

De beste aanpak voor het verzamelen van e-mail- en SMS-toestemming is via een multi-step form.

Meestal verzamel je eerst het e-mailadres omdat meer mensen bereid zijn dit in te vullen. Voeg vervolgens een tweede stap toe voor SMS. Als een bezoeker alleen stap één voltooid, kun je diegene alsnog bereiken via e-mail en aanmoedigen om in de toekomst te abonneren op andere kanalen.

Hoe ga je nu verder met deze twee kanalen?
Voordat je berichten verstuurt, moet je (op zijn minst) het volgende klaar hebben staan:

  • Lijst met alle abonnees (e-mail en SMS)
  • Segment van SMS-abonnees

Naarmate elk kanaal uitbreidt, bouw je meer segmenten op voor zowel e-mail als SMS. Je wilt echter je abonnees niet verdelen als je er maar een paar hebt voor één kanaal. De enige uitzondering hiervoor is engagement. Degenen die recentelijk geen interesse in je merk hebben getoond, wil je namelijk niet te vaak berichten sturen.

Segmenten voor SMS en e-mail kunnen bijna exact hetzelfde zijn. In beide gevallen kun je abonnees groeperen op profieleigenschappen, locatie, gedrag, etc. Op deze manier kun je  zo gericht mogelijk zijn in jouw berichtgeving.

Hieronder vind je enkele voorbeelden van segmenten die je voor zowel e-mail als SMS kunt maken:

  • VIP
  • Geslacht
  • Leeftijd
  • Locatie
  • Voorkeur, interesse of hobby

Berichten sturen naar je abonnees
Ongeacht of je een campagne verzendt of een flow opzet, geef je voorrang aan SMS-abonnees bij het verzenden van berichten via beide kanalen. Hoewel e-mailabonnees belangrijk zijn en niet verwaarloosd mogen worden, is het delen van een telefoonnummer persoonlijker dan een e-mail. Daarom is het doorgaans beter om SMS-abonnees met meer zorg en voorkeur te behandelen.

Als al je abonnees een bepaald bericht moeten ontvangen, raden we aan de deal aantrekkelijker te maken voor SMS-abonnees (en, indien van toepassing, VIP's voor e-mail). Bijvoorbeeld, het aanbieden van een betere korting, gratis verzending, vroegtijdige toegang etc.

Campagnes
Met campagnes zijn er nog een paar manieren waarop je additionele waarde kunt bieden aan SMS-abonnees. Dit kan bijvoorbeeld door de SMS-campagne enkele uren of dagen vóór de e-mail te verzenden, zodat SMS-abonnees als eerste de informatie ontvangen. Een andere optie is om je SMS-abonnees exclusieve informatie te geven waar e-mailabonnees, sitebezoekers en volgers op sociale media geen toegang toe hebben.

Op deze manier verzend je jouw SMS-campagnes:

  1. Ga naar Campagnes > Campagne maken > SMS.
  2. Voeg het SMS-only-segment toe.

Hoewel je berichten naar je hele lijst zou kunnen verzenden, worden degenen die geen toestemming hebben gegeven voor SMS dan automatisch overgeslagen. Dit kan rapporten in de toekomst verstoren, terwijl het verzenden naar alleen het SMS-segment je een duidelijk beeld geeft van hoeveel mensen daadwerkelijk het SMS-bericht ontvangen.

Vervolgens maak je zo een e-mailcampagne aan:

  1. Navigeer naar Campagnes > Campagne maken > E-mail.
  2. Selecteer je belangrijkste lijst van abonnees of het segment wat je wilt bereiken.
  3. Sluit je SMS-abonnees segment uit.

Als je deze groep niet uitsluit, krijgen degenen die toestemming hebben gegeven voor zowel SMS als e-mail de boodschap twee keer. Bovendien, omdat SMS-abonnees zijn uitgesloten, krijg je nog steeds een nauwkeurig beeld van wie deze campagne zal ontvangen.

Flows
Wanneer je een flow hebt met zowel e-mails als SMS, is het (wederom) belangrijk om te onthouden dat iemand toestemming kan hebben gegeven voor beide kanalen.

Als je de flow zo opzet dat SMS en e-mail direct naast elkaar staan (zoals getoond in de afbeelding hieronder), kan iemand beide berichten tegelijkertijd ontvangen. Dit kan verwarrend zijn voor je klanten, vooral als je het ene kanaal een betere aanbieding geeft dan het andere.

Het bovenstaande voorbeeld laat zien hoe een setup zonder scheiding eruitziet. In plaats hiervan kun je een conditional split toevoegen. Dit doe je om abonnees die toestemming hebben gegeven voor SMS een andere route te laten volgen dan degenen die zich alleen hebben ingeschreven voor e-mail. Het onderstaande voorbeeld toont hoe dit aan de achterkant eruit gaat zien.

Door niet voor elke e-mail die je verzendt een sms-bericht optie te bouwen, voorkom je dat je te veel sms-berichten verstuurt.

We raden aan e-mail te gebruiken als follow-up na SMS-berichten. Houd bij wat je hebt aangeboden in de SMS- en e-mailberichten, zodat je herinneringen daadwerkelijk zinvol zijn. Splits de e-mail en SMS met een tijdsvertraging (bijvoorbeeld twee dagen) en controleer dan of ze de gewenste actie al hebben uitgevoerd (bijvoorbeeld een bestelling geplaatst).

Vervolgstappen

We raden aan om te testen hoe jouw abonnees het liefst communiceren, zodat je verschillende content aan diverse doelgroepen kunt aanbieden. Houd er rekening mee dat SMS- en e-mailabonnees van elkaar kunnen verschillen; bijvoorbeeld, SMS-abonnees kunnen een informele toon en het gebruik van emoji's meer waarderen in vergelijking met e-mail abonnees. Blijf testen, analyseren en optimaliseren hoe je via elk kanaal communiceert. Op deze manier kun je vinden wat het beste werkt voor jouw merk en publiek.


Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over hoe je in Klaviyo het best kunt werken met e-mail en SMS? Bekijk dan dit artikel of schakel Polaris Growth in voor hulp.

Dit artikel is vertaald van het Engels naar het Nederlands. Kijk voor het origineel op deze pagina.


Polaris Growth

Meer weten?

Neem contact op